Napi kártyavetés – Vasárnap (2018.11.11.)

[ O S H O ]

“A jelen pillanat!… az “itt és most” egyszerre eltűnik, amint célokban kezdesz gondolkodni. Amint célorientált elméd felbukkan, azonnal elveszítesz minden kapcsolatot a Paradicsommal, amelyben vagy. A jelen pillanat visz leginkább közel a szabadsághoz: most azonnal felszabadít! Felejts el minden bűnt, és minden szenteskedést. Mindkettő hülyeség. Ez a kettő együtt, közös erővel rombolta le az emberiség minden örömét. A vétkező bűnösnek érzi magát, így elvész minden öröm az életéből. Hogyan élvezhetnéd az életet, ha folyton bűnösnek érzed magad? … ha állandóan a templomba jársz, hogy meggyónd, mi mindent tettél így vagy úgy rosszul? És rosszul, és rosszul, és rosszul… úgy tűnik, az egész életed csak bűnökből áll. Hogyan tudnál így felszabadultan élni? Ez lehetetlenné teszi minden örömödet. Elnehezülsz, és folyton a bűneid terhét cipeled. A bűnök rátelepszenek a mellkasodra, mint valami kőszikla, és összetörnek. Nem engednek táncolni. Hogyan táncolhatnál, ha bűnös vagy? Hogy tud a bűn táncolni? vagy dalolni? vagy szeretni? És egyáltalán hogyan élhetsz bűnösen? Így ha azt gondolod, hogy valami rosszat tettél, akkor te bűnös vagy, melleden a sziklával fekszel, már nem is élsz, már a temetőben vagy.” 

Vélt vagy valós egy biztos ma figyeljünk oda, hogy ne hátráltasson bűntudatunk. Gátol és meggyötör. Túl kell lépnünk rajta, különben megtorpanhatunk utunkban. Vissza kell térnünk a jelenbe és a mát élni. A távoli tervekkel ma ne foglalkozzunk többet mint szükséges. Koncentráljunk a jelenre, élvezzük és érezzük itt a helyünk.

Tanácsadó; Szergiusz Zotmund

 

A bűntudat az egyik legpusztítóbb érzés, amiben könnyen megrekedhetünk. Ha rosszat tettünk valaki másnak, vagy saját igazságérzetünk ellen cselekedtünk, akkor persze, hogy ez bánt minket. De ha hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk a bűnösség érzete, az olyan, mintha meghívót küldenénk egy migrénnek. Végül az önbizalomhiány és a hitványság érzéseinek önmarcangoló felhői közé kerülünk, ahonnan már semmi örömöt, semmi szépséget nem látunk meg az életben.
Mi mindannyian arra vágyunk, hogy jobbak legyünk, hogy jobban tudjunk szeretni, hogy tudatosabbak, hogy őszintébbek legyünk. De amikor hibáinkért bűntudattal büntetjük magunkat, nagyon könnyen bezárkózhatunk a kétségbeesés és a reménytelenség börtönébe, ahonnan aztán nem vagyunk képesek tisztán látni sem önmagunkat, sem az egyes élethelyzeteket. Te pont úgy vagy jó, ahogy vagy, és teljesen természetes, hogy időnként megbotlasz az úton. Csak arra figyelj, hogy tanulj ezekből a botlásokból, aztán menj tovább, és használd a leckét arra, hogy még egyszer ugyanezt a hibát ne kövesd el.

 

X